Kunstrolschaatsen

Het kunstrolschaatsen is de meest artistieke sporttak binnen de Vlaamse Rollerbond. Deze tak combineert het fijne gevoel voor ritme en choreografie met de precieze kunst van techniek en uithouding.

Kunstrolschaatsen telt vijf disciplines. Allereerst is er het SOLORIJDEN. De schaats(t)er staat alleen op de piste en rijdt een korte kür en een lange kür. Tijdens deze programma's op muziek maakt de schaat(st)er sprongen met enkel- tot meervoudige draaien (van 1 tot 3,5 toeren!). Dit in een choreografische samenhang met de muziek. Naast de beide küren is er ook nog het figuurrijden. De atleet rijdt op cirkels en voert er enkele voorgeschreven figuren op uit.

foto KunstrolschaatsenEen tweede discipline is het KOPPELRIJDEN. Ook in deze discipline rijdt het koppel een korte en een lange kür. Tijdens hun programma voert het paar verschillende liften en sprongen uit.

Het DANSEN is een discipline die nauw aansluit bij het koppelrijden. Het grote verschil tussen beide disciplines is dat bij dansen geen sprongen en liften boven het hoofd toegelaten zijn. Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met uiterste precisie moeten worden uitgevoerd.

Kunstrolschaatsen kan niet alleen individueel of in koppel beoefend worden. Ook groepswerk komt aan bod.

In het SHOWRIJDEN brengt een groep schaatsers een voorstelling, een show, op muziek. Het is belangrijk dat het team de jury en het publiek kan overtuigen van zijn ‘verhaal’.

Tot slot is er het PRECISIESCHAATSEN. Deze discipline gebeurt net als het showrijden in groep. Het grote verschil met show is dat de nadruk bij het precisieschaatsen ligt op de techniek van de voorgeschreven figuren. Hier is het belangrijk dat de voorgeschreven figuren gelijk gereden worden door het hele team.

Het kunstrolschaatsen biedt een waaier van mogelijkheden. Ook jij kan je er thuis voelen!